Nový etický kódex pre priemysel medicínskych technológií

MedTech

 

 

 

 

Brusel, 2. december 2015

Členovia Európskej asociácie výrobcov priemyslu zdravotníckych technológií EUCOMED a Európskej asociácie výrobcov diagnostiky EDMA na svojom valnom zhromaždení prijali nový etický kódex, s cieľom vytvorenia vysokých etických štandardov pre priemysel zdravotníckych technológií v Európe.

Členovia EDMA a Eucomed prijali nový spoločný etický kódex praxe podnikania, tak aby navodili  jasnejšie pravidlá a prísnejšiu samoreguláciu. Novoprijatý etický kódex nahradí kódy EDMA a Eucomed obchodnej praxe a bude známy ako MedTech Európsky Kódex Praxe Podnikania.

Pri kontinuálnom úsilí o posilnenie ich etické normy, EDMA a Eucomed sa rozhodli prevziať vedúcu úlohu a presadiť vysoko kvalitného a harmonizovaného spoločného kódexu etickej obchodnej praxe pre európsky priemysel zdravotníckej techniky.

Motívom pre rozhodnutie prijať spoločný kódex bolo, že oba súčasné kódy EDMA a Eucomed boli uvedené v roku 2007 a 2008, mail svoje špecifiká, ktoré spôsobili nezrovnalosti v pravidlách uplatňovaných pre priemysel. S prehlbujúcou sa spoluprácou medzi EDMA a Eucomed, obe organizácie videli potrebu  zladiť ich etické kódexy.

Nový Etický kódex MedTech Europe upravuje všetky aspekty vzťahu priemyslu s odborníkmi v zdravotníctve (HCPs) a zdravotníckymi organizáciami (HCOs), ako sú napr. firemné organizované akcie, podujatia s konzultantmi, výskum a finančná podpora pre vzdelávanie lekárov. Kódex tiež zavádza spoločný nezávislý mechanizmus vymáhania a dodržiavania zavádzaných postupov.

Nový Etický kódex MedTech Europe sa stane záväzným pre firemných členov EDMA a Eucomed od 1. januára 2017. Takto sa nastaví minimálny štandard, podľa ktorého budú členovia priemyslu fungovať v celej Európe.

Comments are closed