Keď technológie zachraňujú život

Tlačová správa                                                                  13. jún 2016, Bratislava

 

Medicínske technológie sú súčasťou zdravotníckej starostlivosti a dokážu významným spôsobom skvalitniť diagnostiku, samotný liečebný proces či vytvárajú také podmienky, ktoré pacientovi predlžujú život. Túto špecifickosť medicínskych technológií rešpektuje aj príprava novej európskej legislatívy.

Po príklady z medicínskych technológií, ktoré významným spôsobom zlepšujú starostlivosť o pacienta, môžeme zájsť aj do nemocníc na Slovensku. V ostatných dvoch rokoch sa medzi najzaujímavejšie technologické novinky zaradili napríklad pomôcky pre pacientov s Parkinsonovou chorobou, nekontrolovateľnými kŕčmi imobilných pacientov, ďalej pomôcky pre pacientov s diabetom, ochoreniami srdca či chrbtice.

Hĺbková stimulácia mozgu

Neurostimulátor, ktorý vysiela signály a elektródy zavedené do mozgu dokážu zmierniť prejavy Parkinsonovej choroby. Pacienti môžu s takouto pomôckou vykonávať aj motoricky veľmi náročné veci – hrať na klavír, znova športovať či maľovať obrazy. Najznámejšou pacientkou s neurostimulátorom na Slovensku je Juliana Íllešová, autorka knihy Parkinson v tele učiteľky a predsedníčka klubu Parkinsonikov Výhodou neurostimulátora je, že je odolný aj voči magnetickej rezonancii, vďaka čomu môžu toto dôležité a potrebné vyšetrenie podstúpiť pacienti s týmto ochorením. Až 70% z nich ju totiž potrebuje podstúpiť.

Miernejšie kŕče

Pacienti na vozíku po úrazoch a s poranením miechy dôverne poznajú problematické a bolestivé nekontrolovateľné kŕče. Baclofenová pumpa je technologická pomôcka, ktorá pomáha výrazným spôsobom tieto kŕče odstraňovať. Pacienti s touto pomôckou, ktorá sa implantuje do brucha a uvoľňuje lieky znižujúce nekontrolovateľné kŕče a ich bolestivosť, môžu žiť normálny život, sú samostatnejší a nemusia sa obávať neočakávaných kŕčovitých stavov. Baclofenová pumpa zapadá do konceptu moderných zdravotníckych technológií, ktoré poskytujú celoživotné riešenia ľuďom s chronickými ochoreniami – zmierňuje bolesť, obnovuje zdravie a zvyšuje kvalitu života.

Srdce pod kontrolou

Predvídať niektoré stavy organizmu je veľmi ťažké. Miniatúrne EKG dokáže predvídať mozgovú príhodu u pacientov s ochoreniami srdca. Implantuje sa ambulantne pacientovi priamo k srdcu a úlohou tohto miniatúrneho EKG je sledovať srdcový rytmus a to až po dobu 3 rokov. Zariadenie dokáže odhaliť srdcovú arytmiu, objasniť stavy dovtedy nejasných záchvatov, straty vedomia alebo identifikovať arytmiu a predísť tak náhlej cievnej mozgovej príhode. Toto zariadenie začali slovenské lekári používať ako jedni z prvých v Európe. Na rozdiel od minulosti nie je hrudník pacienta, či pacientky polepený elektródami s prepletajúcimi sa káblami. 2

Platničky nemusia bolieť

Jednou z najviac obťažujúcich bolestí je bolesť chrbta. Často sú na príčine platničky, ktoré vyskočia zo svojho miesta a tlačia na niektorú z nervových „diaľnic“, takže môžu spôsobovať nielen bolesti chrbta, ale aj vystreľujúce bolesti končatín. Laserová operácie platničiek, mikroinvazívny zásah v mieste bolesti, dokáže veľmi rýchlym spôsobom bolesť odstrániť a navodiť stav, pri ktorom sa pacient môže vrátiť do bezbolestivého normálu.

Technológie a prístup k pacientom

Projekt Európskeho týždňa medicínskych technológií je snaha upozorniť práve na fakt, že okolo nás reálne existujú technológie, ktoré významným spôsobom skvalitňujú zdravotnú starostlivosť v jednotlivých fázach diagnostiky a liečby pacienta. Túto dôležitosť si uvedomujú aj európske politické orgány, v súčasnom období rezonuje v Európskom parlamente dohoda o nových predpisoch a postupnej implementácii do legislatív jednotlivých členských štátov, ktoré sa týkajú práve týchto zdravotníckych technológií. Linda Bologna, výkonná riaditeľka SK-MED, hovorí: „Zdravotnícky priemysel si uvedomuje dôležitosť aktualizovaných predpisov. Je dôležité, aby zastrešujúcim cieľom bola práve oblasť bezpečnosti pacientov a dostupnosti inovácií pre všetkých.“ Nová legislatíva uznáva špecifickú povahu lekárskych technológií, prispieva k zvýšeniu bezpečnosti pacientov a podporuje rozvoj inovačných zdravotníckych riešení.

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED je združenie, ktoré zastupuje záujmy dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Má 26 členov. Je riadnym členom EUCOMEDu, zdravotníckej organizácie zastrešujúcej národné asociácie z Európy, ktorá sídli v Bruseli. Viac informácií o asociácii sa dozviete na www.skmed.sk.

Kontakt: SK-MED, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, HOTEL BRATISLAVA, Seberíniho 9, 821 03 Bratislava. Mob.: +421914120718, e-mail: skmed@skmed.sk

Comments are closed