Dodávatelia nesúhlasia s návrhom VšZP

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok nesúhlasia s neodborným a netransparentným návrhom VŠZP

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) narýchlo oznámila 23.septembra, že od 1.októbra zníži vybraným špeciálnym zdravotníckym materiálom (ŠZM) maximálnu výšku pripočítateľnej položky,  ktorú VšZP platí nemocnici v prípade jeho použitia. Táto úprava sa týka špeciálnych zdravotníckych materiálov používaných v lôžkovej zdravotnej starostlivosti. Týmto opatrením chce poisťovňa usporiť do konca roka 2016 päť miliónov eur.

23 dodávateľov zdravotníckych pomôcok združených v asociácii SK-MED nesúhlasí s týmto postupom, ktorý považujú za netransparentný, neodborný a nesystémový.  VŠZP je zo zákona účastníkom kategorizačného konania a dlhodobo mala dostatok transparentných možností ovplyvňovať ceny ŠZM, ktoré nevyužívala. Celý postup VšZP  takto vzbudzuje nedôveru.

SK-MED dlhodobo prezentuje, že podporuje transparentný proces porovnávania a referencovania cien ŠZM v záujme dlhodobej udržateľnosti financovania slovenského zdravotníctva, s cieľom zabezpečenia moderných a efektívnych terapií pre pacientov na Slovensku. Nesúhlasí však s netransparentnými postupmi, ktoré vnášajú do systému poskytovania zdravotnej starostlivosti netransparentnosť a neprehľadnosť finančných tokov a ako aj možnú nedostupnosť vybraných materiálov a terapií potrebných pre zdravotnú starostlivosť poskytovanú nemocnicami. Z hľadiska načasovania zmien, kedy sú manažmenty nemocníc nútené v priebehu pár (5) dní vyjednávať zmenu úhrad so všetkými dodávateľmi a prispôsobiť celý finančný manažment, logistiku a ostatné procesy, je skutočne tento postup likvidačný.

V situácii, kedy dlh štátnych nemocníc voči dodávateľom v SK MED-e presiahol 160mil. € a splatnosť faktúr je dlhodobo vyše 670 dní, plánované zmeny ohrozujú existenciu aj tých najzhovievavejších a najtrpezlivejších dodávateľov. Neodborné a netransparentné kroky vnímame veľmi negatívne a úprimne nám záleží na zdraví pacientov, a zdravom podnikateľskom prostredí v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže.

Dodávatelia združení v SK-MEDe sú ľudsky presvedčení, že regulácia trhu zdravotníckych pomôcok, ktoré zachraňujú životy slovenských pacientov si zaslúži otvorenú odbornú diskusiu a racionálne odôvodnenie zmien. Referencovanie cien považujeme za transparentný nástroj, ktorý bežne využívajú ekonomiky európskych krajín.

 

O SK-MED: SK-MED je národnou asociáciou združujúcou dodávateľov zdravotníckych pomôcok na Slovensku a riadnym členom EUCOMEDu, medzinárodnej zdravotníckej asociácie sídliacej v Bruseli, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy. SK-MED zastupuje záujmy dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Má 23 členov. Viac informácií o asociácii sa dozviete na www.skmed.sk.

 

Kontakty pre médiá:

SK-MED, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, HOTEL BRATISLAVA, Seberíniho 9, 821 03 Bratislava. e-mail: skmed@skmed.sk

TS SKMED 30.9.2016

English version

 

Comments are closed