Slovenský pacient sa stáva rukojemníkom

SK-MED: Slovenský pacient sa stáva rukojemníkom

 

Radikálne, okamžité a odborne neprediskutované zníženie úhrad špeciálneho zdravotného materiálu, ktoré v posledných dňoch aplikujú zdravotné poisťovne, reálne ohrozuje dostupnosť niektorých terapií, ktoré pacienti nevyhnutne potrebujú pre úspešnú liečbu.

Dodávatelia zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotného materiálu (ŠZM), ktorí sú združení v asociácii SK-MED, vnímajú súčasnú situáciu veľmi citlivo, a to najmä z hľadiska zachovania bezpečnosti pacientov a dostupnosti efektívnych terapií.  Členovia SK-MED preto apelujú na zachovanie transparentného procesu aplikovania zmien po (širšej) odbornej diskusii.

Vo svojom stanovisku uvádzajú:

Plne podporujeme reguláciu trhu legitímnym spôsobom. Odmietame však netransparentné a neodborné konanie, ktoré ohrozuje pacienta. K úpravám cien zo strany poisťovní došlo bez akejkoľvek diskusie s odbornou verejnosťou. Okamžitým ponížením úhrad ŠZM, miestami aj o 80%, dochádza k reálnemu ohrozeniu dostupnosti terapií pre tých, ktorí ju skutočne potrebujú, teda už aj v prípade onkologických pacientov. a je ohrozená aj kontinuita v operatívnych výkonoch. Nielenže celá táto situácia ohrozuje kontinuitu operačných výkonov a dosiaľ používané terapie ale zabraňuje vstupu nových technológií na slovenský trh.“

Zdravotné poisťovne koncom septembra oznámili zdravotníckym zariadeniam, že od 1.októbra znižujú vybraným špeciálnym zdravotníckym materiálom (ŠZM) maximálnu výšku pripočítateľnej položky,  ktorú poisťovňa platí nemocnici, v prípade jeho/ich použitia. Táto úprava sa týka špeciálnych zdravotníckych materiálov používaných v lôžkovej zdravotnej starostlivosti.

V týchto dňoch tak dochádza k paradoxnej situácii. Hoci sú mnohé terapie zákonným rozhodnutím Ministerstva zdravotníctva SR zaradené do úhrady z verejného zdravontého poistenia, pre jednostranné zníženie úhrad zo strany zdravotných poisťovní sa stávajú nedostupnými.

Ako ďalej dodávatelia vo svojom stanovisku uvádzajú:

Tak zásadná regulácia časti zdravotníckeho trhu, ktorá reálne zachraňuje životy slovenských pacientov, si zaslúži otvorenú odbornú diskusiu, zachovanie transparentných a legitímnych procesov a najmä, racionálne odôvodnenie. Ak vláda a regulátori prezentujú potrebu etiky, transparentnosti, odbornosti a dialógu v zdravotníctve, pevne veríme, že to nie sú len slová a slovenský pacient ďalej nebude vazalom neodborných rozhodnutí. Ministerstvo zdravotníctva SR k 5.10.2016 zverejnilo nové kolo referencovania cien zdravotníckych pomôcok, žiadame preto aby rovnaké zákonné konanie prebehlo aj pre segment špeciálnych zdravotníckych materiálov. “

 

            Dlh štátnych nemocníc voči dodávateľom v SK MED-e presahuje 160mil. EUR a splatnosť faktúr je dlhodobo viac ako 670 dní. Súčasný prístup a aplikácia zmien je preto pre mnohých dodávateľov priam likvidačná. Práve tieto spoločnosti viac ako tri roky kreditujú slovenské zdravotníctvo a za súčasných okolností je reálnym riziko, že môžu opustiť slovenský trh, alebo budú nútené znižovať počty zamestnancov. Na konci tohto reťazca je opäť pacient.

O SK-MED: SK-MED je národnou asociáciou združujúcou dodávateľov zdravotníckych pomôcok na Slovensku a riadnym členom EUCOMEDu, medzinárodnej zdravotníckej asociácie sídliacej v Bruseli, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy. SK-MED zastupuje záujmy dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Má 23 členov. Viac informácií o asociácii sa dozviete na www.skmed.sk.

 

Kontakty pre médiá:

SK-MED, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, HOTEL BRATISLAVA, Seberíniho 9, 821 03 Bratislava. e-mail: skmed@skmed.sk

TS SKMED 7.10.2016

Comments are closed