Pohľadávky dodávateľov v SK+MED narástli na rekordných 183 mil. EUR, situácia je neudržateľná

Bratislava 15. jún 2017 – Štátne nemocnice dlhujú dodávateľom zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu združených v Slovenskej asociácii dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) ku koncu prvého štvrťroka 2017 takmer 183 mil. EUR, čo je o 22 mil. EUR viac ako pred rokom.

Výška pohľadávok dosiahla ku dňu 31.03.2017 rekordnú hodnotu 183 mil. EUR, z toho viac než 158 mil. EUR predstavujú pohľadávky po lehote splatnosti. Medziročne tak dochádza až k 13,7 percentnému nárastu celkových pohľadávok a zadlžovanie nemocníc neustále narastá.

Stále zhoršujúcu sa bilanciu platobnej schopnosti zo strany štátu a verejného zdravotníctva v segmente zdravotníckych pomôcok na Slovensku zvyšujú tiež úroky z omeškania a zmluvné pokuty vo výške takmer 23 miliónov EUR.

Alarmujúca je aj priemerná doba obratu pohľadávok, ktorá je na úrovni 750 dní. Niektoré nemocnice majú svoje záväzky spočívajúce v zaplatení dlžných platieb viac ako štyri roky po lehote splatnosti, pričom viac ako 85 miliónov z celkového objemu pohľadávok je viac ako 360 dní po lehote splatnosti.

Táto negatívna situácia sa pre dodávateľov stáva neúnosnou, najmä vo vzťahu k plneniu si svojich vlastných zákonných povinností ako sú platba DPH, odvod dane z príjmu, platba miezd zamestnancom, odvody do zdravotných poisťovní, Sociálnej poisťovne a v neposlednom rade aj plnenie si záväzkov voči obchodným partnerom. Ani daňové úrady, ani Sociálna poisťovňa totiž žiadne omeškania zo strany dodávateľov neakceptujú.

Platobná neschopnosť nemocníc neúnosným spôsobom ohrozuje pôsobenie dodávateľov zdravotníckych pomôcok a špeciálneho zdravotníckeho materiálu na Slovensku, a tým aj dostupnosť najnovších medicínskych technológií a kvalitnej, modernej terapie pre všetkých, žiaľ na úkor toho najcennejšieho – zdravia pacientov“, zdôraznila Patrícia Kubicová, výkonná riaditeľka SK+MED.

Takáto platobná disciplína zo strany štátu voči dodávateľom znamená nedodržiavanie základných princípov a pravidiel obchodného práva transponovaných smernicou Európskeho parlamentu a Rady o boji proti oneskoreným platbám v obchodných vzťahoch.

Naopak, od dodávateľov v zdravotníckom sektore sa neustále vyžaduje akceptovanie úpravy (znižovanie) cien zo strany Ministerstva zdravotníctva SR a zdravotných poisťovní.

Očakávanie, že dodávatelia budú donekonečna pristupovať na znižovanie cien a dlhodobo úverovať zdravotnícke zariadenia, je neprípustné a z finančného hľadiska neúnosné. Nakoľko sa platobná morálka zdravotníckych zariadení v súčasnosti výrazne zhoršuje a rýchlosť tempa zadlžovania sa zvyšuje, je nevyhnutné, aby Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci s Ministerstvom financií SR akútne riešilo nevyhnutnosť vysporiadania výšky všetkých pohľadávok po lehote splatnosti. Koncept štátneho oddlžovania podmienený akýmikoľvek zľavami je pre dodávateľov neprijateľný a bez detailnejších informácií stále aj právne diskutabilný. V tomto zmysle opätovne apelujeme na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby v zmysle dohody umožnilo zástupcom SK+MED pracovne sa zapojiť do prípravy konceptu oddlženia, resp. umožniť sa k pripravovanému konceptu ešte v tomto štádiu vyjadriť, aby mohli byť naše pripomienky zohľadnené.

Patrícia Kubicová: „Ak sa nepristúpi k rozsiahlym systematickým zmenám v prevádzke a financovaní celého sektoru slovenských nemocníc, situácia pokriveného, nevyváženého legislatívneho a podnikateľského prostredia sa bude chronicky opakovať. Veríme, že táto obohraná platňa sa čoskoro stane minulosťou a dodávatelia zdravotníckych pomôcok budú môcť konečne obchodovať v normálnom podnikateľskom prostredí.“

Kritická situácia slovenského zdravotníctva naberá aj medzinárodný rozmer. Zaoberá sa ňou Európska komisia a SK+MED v tejto problematike spolupracuje s Európskou asociáciou dodávateľov zdravotníckych technológií MedTech Europe.

 

 

 

 

 

 

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok (SK+MED) je združenie, ktoré aktuálne zastupuje záujmy 30 dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Je riadnym členom MedTech Europe, medzinárodnej zdravotníckej asociácie so sídlom v Bruseli, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy.

Comments are closed