Tlačová správa: Platby štátnych nemocníc za 615 dní

Bratislava, 12. október 2015

Oneskorenie platieb zo štátnych nemocníc dosiahlo rekordných 615 dní

Niektoré štátne nemocnice ohrozujú existenciu tisícky pracovných miest i zdravie pacientov. Dlh voči dodávateľom sa stáva neúnosný, pričom niektoré nemocnice si prestali objednávať potrebný zdravotnícky materiál a nevyhnutné život zachraňujúce pomôcky.

Väčšina štátnych nemocníc na Slovensku porušuje Zákon č. 9/2013 Z.z., čo je novela Obchodného zákonníka, ktorou bola ustanovená maximálna lehota splatnosti faktúry. Maximálna lehota splatnosti peňažného záväzku (faktúry) medzi podnikateľmi, ktorú určuje zákon je 60 dní. Prísnejšia lehota platí pre subjekty verejného práva (štátne orgány, obce, vyššie územné celky), ktoré musia splniť svoje peňažné záväzky do 30 dní. Oneskorenie platieb voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v Asociácii SK-MED dosiahlo v II. štvrťroku 2015 rekordných 615 dní, čo je suverénne najdlhšie oneskorenie v celej Európskej únii.
Štátne nemocnice dosahujú aktuálne dlh voči dodávateľom združeným v SK-MED 125,6 mil. eur, pričom po splatnosti bolo k 30. júnu 2015 103,3 mil eur. Zároveň klesli v II. štvrťroku objednávky štátnych nemocníc voči dodávateľom približne o 25 mil. eur, čo znamená, že niektoré nemocnice si prestali objednávať materiály alebo významným spôsobom znížili ich objednávky.
„Platobná disciplína v niektorých slovenských zdravotníckych zariadeniach môže byť pre našich členov až likvidačná,“ upozorňuje výkonná riaditeľka SK-MED Mgr. Linda Bologna. „Niektoré nemocnice svoje dlhy neplatia už viac ako dva roky, priemerná doba zaplatenia pohľadávok je najhoršia zo všetkých krajín Európskej únie, pričom treba povedať, že toto miesto sa, bohužiaľ, podarilo dosiahnuť za ostatné tri roky, keď sme klesli pod Portugalsko, Španielsko i Grécko.“
SK-Med považuje situáciu v tejto chvíli už za neúnosnú. „V spolupráci so zastrešujúcou organizáciou EUCOMED zvažujeme podanie sťažnosti na Európsku komisiu, keďže dochádza k porušovaniu práv i pravidiel korektnej hospodárskej spolupráce. Týmto postojom sa priamo poškodzuje právo pacientov na komplexnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť,“ vysvetľuje Mgr. L. Bologna.
Neúmerné predĺženie platieb môže viesť buď ku krachu spoločností, ktoré priamo produkujú na Slovensku, alebo k zatvoreniu zastúpení a distribúcie zdravotníckych pomôcok. Tisícka ľudí tak môže prísť o prácu.
„Naša asociácia sa snaží na problém dlhodobo upozorňovať. Treba dodať, že na Slovensku sú štátne nemocnice, ktoré si svoje záväzky plnia, ale aj také, ktoré absolútne nerešpektujú platné zákonodarstvo,“ upozorňuje Mgr. L. Bologna. „Ani riadiaci orgán štátnych nemocníc, Ministerstvo zdravotníctva SR, nepristupuje k problematike z pozície snahy o vyriešenie tohto problému, ktorý primárne nie je problémom peňazí, ale ohrozenia zdravia obyvateľstva a kvality poskytovania zdravotníckych služieb.“
O SK-MED: SK-MED je národnou asociáciou združujúcou dodávateľov zdravotníckych pomôcok na Slovensku a riadnym členom EUCOMEDu, medzinárodnej zdravotníckej asociácie sídliacej v Bruseli, ktorá zastrešuje národné asociácie dodávateľov a výrobcov zdravotníckych pomôcok a technológií z celej Európy. SK-MED zastupuje záujmy dodávateľov zdravotníckych pomôcok pôsobiacich na Slovensku. Má 26 členov. Viac informácií o asociácii sa dozviete na www.skmed.sk.
Kontakty pre médiá:

SK-MED, Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok, HOTEL BRATISLAVA, Seberíniho 9, 821 03 Bratislava

Tel: +421914120718, e-mail: skmed@skmed.sk

TS SKMED – navrh pohladavky (2)

Comments are closed